DetIk MAsa

Tuesday, November 1, 2011

Kampung Vs Bandar Part 3 Volume 1

Assalamualaikum w.b.t…

Alhamdulillah… sihat???? Aku wat mase ni sedang sibuk nk hadapi final sebenanye..baru je tadi kuar jadual…nk tgok????

Credit to :Ahmad Sabri b. Muhamad

sume perasaan bercampur-baur,takot,gembira,sedih,hiba n last2 aku jadi xtentu hala(serabut)..dhla sume subjek killer n aku xyakin macam mane nk score untuk sem ni..huhu Semoga Allah merahmati aku..

so,wat masa ni aku perlu delay cket untuk post2 akan datang sebab nak bagi masa untuk exam(kononnya) hehe.. tapi betolla wei!!!

Untuk sume student Unikl Mestech terutama siswa-siswi Semester 3, exam akan berlangsung pada 14hb November hingga 21hb November..jadi diucapkan

“Selamat Bersedia Sebelum Berjuang di Medan Peperiksaan”

Jadi sebagaimana entri yg lepas,kali ini aku nk citer plak pasai bile 2 golongan budak ni (kampung n bandar) masuk ke kawasan yg berbeza. Paham x??? ishhh… maksodnye,yg budak kampung masuk bandar n budak bandar masuk kampung.. Ok???

2la,kene bace dlu entri yg lepas..klik ni

budak kampung vs budak bandar

1st sekali berkisar tentang budak kampung berhijrah ke bandar…jeng3…

Besenye,bile seorang budak kampung nak berhijrah ke bandar,mesti ade sebab sama ada nak sambung belajar,bekerja & mencari rezeki untuk keluarga.Xde maknenya nk hijrah kalau saje2 sbb kos hidup tinggi kot kn3???

Mereka sume ni,akan ade perasaan excited lebih kerana kehidupan di bandar dianggap jauh lebih moden & seronok berbanding kampung.Pepatah melayu yg kate

“ibarat rusa masuk kampung pun maybe ade tp kali ni rusa kampung nak masuk bandar”

So,rata-rata bole jadi bangge giler law dpt duk kat bandar mcm KL n merasa apa yg dikatakan keseronokan sebab boleh bebas,fesyen updated n jauh dari family so xkantoila!! Menyedihkan (ini dinamakan Kejutan Culture or Shock Budaya… Kt bandar budak kampung terjebak gejala tersebut:

Clubbing(xde kt kampung sbb pukul 10.30 dh gelap)

Berpeleseran laki ngn pempuan malam2(kat kampung kene bako je)

Rambut fesyen colour(err,mcm silap model)

Berjinak dengan pil2(kalau kt kampung ulam je mkn)

Yg paling geli

Kt kampung panggil Salim kt bandar Sally(eeeuwww)

Ini yg amat2 menyedihkan,banyak lagi sebenanye budak kampung bwat tp xlarat nk citer..ade yg talam 2 muka,kt KL pakaian kalah org puteh tp bile balik kampung,sopan je baju kurung(takot kantoi)

penat taip lorh..Sepatotnya xpatot jadi lagu tu(ckap kedah sat)

Budaya Melayu yg still diamalkan di kampung2 dengan adat,sopan-santun,adab pakaian melayu n adab seharusnya tersemat dalam aty2 n diamalkan xkira dimana budak kampung berada.. Jangan terpengaruh dengan istilah,

“eh,kunola pakai baju kurung n bertudung lagi2 denga lagu melayu, free hair n seksi r baru updated”.. Commonla,xkan kalau tak pakai seksi meksi atau tak tahu nak dengar lagu Justin Bieber itu yang dikatakan out dated..?

Cute kot pakai tudung n tutup aurat (model sambilan)

Anak muda hari ni biar otak bebal ataupun bimbo (pretty girl but brainless) tapi kalau fizikalnya nampak stailo mailo maka kebanyakannya tak dikira out dated. Sepatutnya mereka yang out dated ini adalah mereka yang tak tahu dengan isu sekeliling..tak tahu perkembangan politik tanah air..ataupun benda2 penting lain..(penat berleter)huhuhu

Tapi sebenanye xsume budak kampung yg kene culture shock seperti di atas!!!!

· Ade yg sedih nk tinggalkan kampung halaman untuk berhijrah ke bandar kerana terkenangkan Ibubapa,keluarga,rakan-rakan sekampung,binatang,sungai & segalanya yg ada di kampung.

Org perak pggel teroyak

· Ada yg mampu menjaga diri & still membawa identity anak kampung yg baik untuk menjadi org kampung yang berjaya.Mereka ini patotnya dijadikan teladan oleh anak2 muda kampung sebab tak lupa diri n tahu asal-usul.(patot bagi anugerah x???)

Action je ni

· Ada yang sampai membawa keluarga berhijrah bersama ke bandar kerana sudah Berjaya.(rezeki)

HoHOHo…penat rasenye manaip ni..haha tapi moga menjadi info & bacaan yg baik untuk semua.

Sebenanye aku ade pesanan untuk budak-budak kampung yg membaca entri ni, Sedarlah diri kita walau dimana kita berada xkira tempat & masa, Xkira zaman & ketika bahawa kita tetap diri kita,berhijrah bererti berpindah untuk menjadi yg lebih baik,jadi jangan mudah terpengaruh dengan budaya songsang & budaya moden yg merosakkan maruah diri serta menjatuhkan n merendahkan martabat keluarga,masyarakat & agama Islam.

Sekian dulu,nantikan next entri pasai bila budak bandar masuk kampung plak k.. tata..

nak makan sosej sambal n sayur dlu k..TQ ^__^

Wassalam


Peace!!

1 comment:

  1. aku masih lagi budak kg... hehe..tahu asal usul aku

    ReplyDelete