DetIk MAsa

Sunday, May 5, 2013

Ada yg lebih susah


Hatiku berbicara sendiri lagi, sungguh malunya diri aku ini jika aku tidak tahu bersyukur atas segala pemberian daripada Allah. Allah berikan aku pengetahuan dan berikan aku segala kemudahan untuk aku menuntut ilmu malah dari segi kewangan pun keluarga aku masih mampu..Ya Allah, Alhamdulillah ku ucapkan padaMu..maafkan diri ini jika terasa hidup ini susah, sedangkan masih ramai lagi di luar sana bertarung untuk terus hidup..Allah berfirman bermaksud:
“Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji dengan sesuatu cubaan?


Dan demi sesungguhnya! Kami menguji orang terdahulu daripada mereka, maka dengan ujian demikian, nyata apa diketahui Allah mengenai orang yang sebenarnya beriman, dan nyata pula apa diketahuiNya mengenai orang yang berdosa.” (Surah Al-Ankabut, ayat 2-3)


Dugaan dalam kehidupan adalah satu perkara yang semua orang tidak mampu terima dengan hati yang tulus sebagai seorang hamba sebagai satu ujian dari Allah.


Dugaan kecil mahupun besar semuanya adalah takdir dari Allah kepada manusia pilihannya untuk memberitahu dan mengingati kita tentang kebesarannya.


Kita tidak akan tahu akan maksud yang terselindung disebalik semua dugaan yang ditimpa secara langsung mahupun melalui perantaraan manusia.


Kerana ceteknya ilmu dan jahilnya kita,
Kita mudah melatah, terasa diri kita tidak adil diperlakuan sedemikian rupa.
Allah tidak adil dan mahu menyusahkan kita !


Kadang-kadang kita menyalahkan sahabat baik kita sendiri dan orang disekeliling yang menyebabkan dugaan tersebut.


Maka, prasangka buruk sangka kepada Allah akan terus menjadi dendam kesumat kerana dugaan yang kita tidak tahu apa dan sebabnya.

.
Allah berfirman bermaksud: Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.(Surah al-Anbiya, ayat 35)


Sekiranya kita boleh bersabar dan redha, maka itulah ganjaran pahala untuk kita. Sebaliknya kalau kita tidak boleh bersabar dan tidak redha, malah merungut-rungut, mengeluh dan memberontak, hanya akan menambahkan lagi dosa kita
                                                               

Sekiranya kita telah dihukum di dunia lagi, kita patut bersyukur kerana apabila kembali ke akhirat, kita telah bersih daripada dosa.


Adakalanya, kita ditimpakan kesempitan hidup. Sengaja Allah takdirkan demikian kerana Allah sayang pada kita. Allah hendak melatih kita menjadi orang yang bersabar dan redha dengan takdirnya.


Dan ingatlah jika kita terasa kita susah bagai nak bunuh diri sebab masalah yang kita hadapi, sebenarnya di luar sana masih banyak manusia-manusia yang mungkin lebih susah daripada kita tapi masih tetap tersenyum mungkin jika masalah itu diberi kepada mereka, mungkin masalah itu bagai seekor semut di tapak tangan mereka, contohnya seorang budak kecil yang kaya berjalan dengan kasut barunya..lalu kasut baru dan mahalnya itu terkena benda tajam..terkoyak hanya sedikit di hujung kasut tersebut..lalu dia marah, sedih dan menangis..tiba-tiba lalu sekumpulan kanak-kanak miskin yang sedang berlari berkejaran..tiba-tiba salah seorang daripada mereka  terjatuh di hadapan budak kaya tersebut..akibat terkejut budak kaya tersebut ingin membantunya untuk bangun, sedang dia ingin menarik tangan si budak miskin tersebut, lalu dia melihat kasut yang dipakai oleh si budak miskin..terkoyak habis..buruk..dia terdiam..dan berkata dalam hatinya..dia lebih susah dariku..tapi masih mengunakan kasutnya..selepas membantu si budak miskin bangun..si budak kaya pun balik dengan penuh rasa malu dengan sikapnya...

                                                          
Si budak miskin dalam masa yang sama..melihat kasut si budak kaya..hati dia terasa sedih, mengapa kasut nya tak seperti si budak kaya tadi. Hatinya teringin untuk memiliki..tapi apakan daya keluarganya miskin..dalam mengenang nasib..dia melangkah lesu pulang..dalam perjalanan pulang..si budak miskin terdengar tangisan seorang budak, sebab perasaan ingin tahu, dia menghampiri dan duduk di tepi budak tersebut. Dan terus bertanya kenapa budak tersebut menangis..lalu budak tersebut menceritakan kasutnya hilang. Kasutnya yang hilang tersebut merupakan satu-satunya kasut yang dirinya ada. Dia takut untuk memberitahu ibunya tentang kehilangan kasutnya sebab melihat keadaan ibu dia sakit dan ayahnya  yang sudah lama meninggal dunia, untuk mencari duit dan membeli kasut yang baru tentu amat sukar baginya sebagai seorang budak...si budak miskin tadi tak dapat berkata-kata..di dalam hatinya cuma berkata..dia lebih susah dariku..aku masih beruntung mempunyai sepasang kasut...lalu si budak miskin meminta diri untuk pulang dan hatinya kembali bersemangat...

                                                                     


Si budak yang kehilangan kasutnya tadi terus menangis..duduk seorang diri di bawah sepohon pokok..hari semakin gelap..dan menangislah dia di bawah sinaran bulan, tiba-tiba terdengar suara seorang budak yang lain menyapa namanya Sabri..Sabri bertanya kepada budak tersebut kenapa dia menangis..lalu budak tersebut menceritakan kasutnya yang hilang dan hal keluarganya..Sabri berkata dan menasihati budak tersebut supaya bersabar..sesungguhnya rezeki Allah ada di mana-mana di muka bumi ini..sesungguhnya Rahmat Allah itu luas..dan Allah bersama dengan orang-orang yang sabar..air mata budak tersebut berhenti mengalir..Sabri tersenyum..lalu dia meminta izin untuk pulang, dia memberitahu takut penjaga Rumah Anak yatim tempatnya tinggal risau jika dia balik lewat dari membeli barang di kedai, semasa Sabri ingin pergi..budak tersebut terkjut..rupa-rupanya Sabri bukannya duduk ditepinya..tapi kedua-dua kakinya tiada..yang ada hanya alat yang membantunya untuk bergerak dan tangannya yang mengerakkan benda tersebut..menoleh sambil tersenyum Sabri berkata..sebab Allah sayangkan aku..aku redha dengan tetapanNya..aku masih beruntung mempunyai tangan..mungkin di luar sana ada yang tak mempunyai kaki malah juga tangan..budak tersebut terdiam..dan hatinya berkata..dia lebih susah dariku..tapi hatinya tersenyum dan yakin pada Allah..aku menangis kerana aku tidak mempunyai kasut..tapi dia..masih tersenyum walau tidak akan pernah punyai kasut kerana tidak mempunyai kaki...ya Allah ampunkan hambaMu ini..I love U ya Rabbi.                         
                                                               ...

Aku patut bersyukur kerana diuji oleh Mu, Ya Allah..
moga aku semakin tabah menghadapi ujian mendatang..
amin..
pic taken from : http://www.iluvislam.com/

Wassalam...

No comments:

Post a Comment